Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

TIFF54: Day 4




Κρύψτε τα χαμόγελά σας 
Υπόθεση: Η ζωή δύο αδελφών αλλάζει απότομα όταν βρίσκεται νεκρός ο καλύτερος φίλος του ενός.

Η Γνώμη μου: Ιστορία ενηλικίωσης με φόντο τις δασικές περιοχές του Νιου Τζέρσεϊ. Όχι δηλαδή κάτι που δεν το έχουμε δει αρκετές φορές στον κινηματογράφο. Το γεγονός πως ούτε οι ηθοποιοί ούτε και το συνεργείο είναι επαγγελματίες, δίνει στην ταινία έναν κάποιο αέρα αυθεντικότητας, ενώ τόσο η διεύθυνση φωτογραφίας, όσο και οι ερμηνείες των δύο πιτσιρικάδων, είναι εξαιρετικές.

Πρωτότυπος τίτλος: Hide Your Smiling Faces
Χώρα: Η.Π.Α.
Χρονιά: 2013
Σκηνοθέτης: Ντάνιελ Πάτρικ Καρμπόουν
Τμήμα: Ανοιχτοί Ορίζοντες (Κυρίως πρόγραμμα)
Βαθμολογία: 3/5



Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά
Υπόθεση: Ξεπεσμένος τηλεοπτικός σταρ, αποσύρεται σ’ ένα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο για να σχεδιάσει την μεγάλη επιστροφή του.

Η Γνώμη μου: Σαν κωμωδία η Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά είναι πράγματι ξεκαρδιστική. Τα προβλήματα έρχονται όταν τα δραματικά στοιχεία που θέλει να ενσωματώσει (sic) η σκηνοθέτιδα, ιδιαίτερα στο τελευταίο μέρος, δεν δένουν τόσο καλά με ο,τι έχει προηγηθεί. Η κάπως low budget παραγωγή και η ψηφιακή φωτογραφία, επίσης δεν βοηθάνε να απογειωθεί το όλο εγχείρημα όσο θα θέλαμε, προβλήματα που σχεδόν είσαι διατεθειμένος να τα ξεχάσεις χάρις στο ερμηνευτικό tour de force του Χρήστου Στεργίογλου, στον οποίο άφοβα μπορείς να βάλεις όλη σου την περιουσία στοίχημα για το βραβείο ερμηνείας στην απονομή του Σαββάτου.

Χώρα: Ελλάδα
Χρονιά: 2013
Σκηνοθέτιδα: Ελίνα Ψύκου
Τμήμα: Ελληνικές ταινίες, Διεθνές Διαγωνιστικό
Βαθμολογία: 3.5/5



Πατέρας και γιος
Υπόθεση: Ευκατάστατο ζευγάρι Ιαπώνων, ανακαλύπτει πως ο εξάχρονος μοναχογιός τους δεν είναι ο βιολογικός τους γιος, αφού στο μαιευτήριο τους έδωσαν άλλο παιδί.

Η Γνώμη μου: Καταρχάς κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και δες όλες τις ταινίες του Χιροκάζου Κόρε-έντα. Ο άνθρωπος είναι, κατά την γνώμη μου πάντα, ο πιο σημαντικός Ιάπωνας σκηνοθέτης αυτή τη στιγμή.

Το θέμα της νέας του ταινίας, με μια πρώτη ματιά, φαίνεται να είναι κάπως υπερβολικό και σου δίνει την εντύπωση μελοδράματος περασμένων δεκαετιών. Γράψε λάθος. Μπορεί κάθε σεναριακή στροφή που αποφασίζει να ακολουθήσει ο Κόρε-έντα, να μοιάζει με παγίδα έτοιμη να εκτροχιάσει την ιστορία του, η δεξιοτεχνία και η αυθεντικότητα με την οποία καταγράφει τους ήρωες του, ωστόσο, τον οδηγούν κάθε φορά στο σωστό μονοπάτι. Χωρίς καμία διάθεση φτηνού μελοδραματισμού, αυτός ο Πατέρας και Γιος θα σε έχει, καθ' όλη την διάρκεια του, με ένα χαμόγελο στο στόμα και σχεδόν βουρκωμένα μάτια. Καθόλου τυχαία, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έδωσε στην ταινία το βραβείο κριτικής επιτροπής στις φετινές Κάννες και αμέσως μετά αγόρασε τα δικαιώματα για το Αμερικάνικο ριμέικ.

Πρωτότυπος τίτλος: Soshite chichi ni naru
Χώρα: Ιαπωνία
Χρονιά: 2013
Σκηνοθέτης: Χιροκάζου Κόρε-έντα
Τμήμα: Ανοιχτοί Ορίζοντες (Ειδικές προβολές)
Βαθμολογία: 4.5/5

2 σχόλια :

  1. για τη νεα αυτη ταινια του Hirokazu Koreeda οπως και για τη προηγουμενη του kiseki (i wish) δεν μπορω να βρω πουθενα υποτιτλους. μηπως καποια βοηθεια για το που θα βρω ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγλικούς για το Kiseki (υπερταινιάρα) εδώ
      http://subscene.com/subtitles/i-wish-kiseki

      Ελληνικοί δεν υπάρχουν.

      Επίσης απ' όσο ξέρω η τελευταία δεν πρέπει να υπάρχει ακόμα σαν rip.

      Διαγραφή