Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

TIFF54: Day 3

Miss Violence
Υπόθεση: Την ημέρα των γενεθλίων της, η 11χρονη Αγγελική πηδάει από το μπαλκόνι του σπιτιού της και σκοτώνεται. Ποιο σκοτεινό οικογενειακό μυστικό κρύβεται πίσω από αυτή την πράξη της; Αργυρός Λέοντας Σκηνοθεσίας και Βραβείο Ανδρικής ερμηνείας, στο πρόσφατο φεστιβάλ της Βενετίας.

Η Γνώμη μου: Φαίνεται πως η Ελληνική οικογένεια έχει να δώσει ακόμα μπόλικο υλικό στην εγχώρια κινηματογραφία. Ο Αβρανάς, ωστόσο, έξυπνα δίνει οικουμενική ταυτότητα στην ταινία του, αποφεύγοντας οτιδήποτε θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη οικογένεια, «τυπική Ελληνική οικογένεια». Ακόμα και ο περίγυρος της, οι γείτονες, οι δάσκαλοι και η κοινωνική πρόνοια, συμπεριφέρονται με τρόπο που θα μπορούσε να συμπεριφερθεί, πάνω στην αντιμετώπιση του θανάτου ενός παιδιού, ο κάθε άνθρωπος αυτού του πλανήτη. 

Ο Αβρανάς ξέρει να στήνει έξυπνα τα πλάνα του, δημιουργώντας στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας μια υποχθόνια ένταση. Όσο δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των δωματίων της οικογένειας, τόσο η αίσθηση του φόβου μεγαλώνει στον θεατή. Στο τελευταίο μέρος, δυστυχώς, η αποκάλυψη των σκοτεινών μυστικών του πάτερ φαμίλια γίνεται με ελαφρώς άγαρμπο και σε κάποια σημεία υπερβολικό τρόπο, θαρρείς και ο Αβρανάς, θέλει σώνει και καλά να μας δείξει ότι αυτά που τελικά συμβαίνουν στην ζωή των παιδιών αυτής της οικογένειας, είναι απείρως χειρότερα απ' ό,τι μέχρι εκείνη την στιγμή υπονοούταν. Παρ' όλα αυτά, το Miss Violence παραμένει, στο μεγαλύτερο μέρος του, μια συγκλονιστική σπουδή πάνω στην ανθρώπινη φύση και συνεχίζει το φοβερό σερί των αξιολογότατων ταινιών που έχουν βγει από την χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Χώρα: Ελλάδα
Χρονιά: 2013
Σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Αβρανάς
Τμήμα: Eλληνικές ταινίες
Βαθμολογία: 4/5

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου