Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

TIFF54: Day 5

Κινήσεις στο σκοτάδι
Υπόθεση: Τρεις ακτιβιστές σχεδιάζουν να ανατινάξουν ένα φράγμα, σαν συμβολική πράξη ενάντια στην καταστροφή των φυσικών πόρων από την βιομηχανική κουλτούρα.

Η Γνώμη μου: Όχι ακριβώς στοχασμός πάνω στις συνέπειες του πολιτικού εξτρεμισμού, όπως λέει η Αναλυτική των τμημάτων του φεστιβάλ, όσο σχόλιο για την αδυναμία της ανθρώπινης φύσης να κατανοήσει πόσο ασήμαντη και ανήμπορη είναι μπροστά σε όσα θέτουν σε κίνηση τον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό και γενικότερα την ζωή γύρω μας. Όσο κι αν προσπαθείς να αλλάξεις τον κόσμο, σου λέει η σκηνοθέτιδα, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σε αλλάξει αυτός.

Πρωτότυπος τίτλος: Night Moves
Χώρα: Η.Π.Α.
Χρονιά: 2013
Σκηνοθέτιδα: Κέλι Ράικαρτ
Τμήμα: Ανοιχτοί Ορίζοντες (Ειδικές προβολές)
Βαθμολογία: 4/5











Ζιν
Υπόθεση: Μικρή Κούρδισσα αντάρτισσα αποχωρεί κρυφά από ένοπλη οργάνωση στα βουνά της Τουρκίας, για να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον. 

Η Γνώμη μου: Είναι δυνατόν να ξανακερδίσεις πίσω την χαμένη σου αθωότητα, όταν έχεις περάσει όλη σου την ζωή μέσα σε πολέμους και κακουχίες; Το ταξίδι της Ζιν είναι μια μικρή οδύσσεια με προορισμό αυτήν ακριβώς την χαμένη αθωότητα. Σε κάθε εμπόδιο που της βάζουν οι άνθρωποι που συναντάει, αυτή πάντα βρίσκει ασφαλές καταφύγιο στο δάσος και στα άγρια ζώα του. Στο τέλος, στο πρόσωπο ενός στρατιώτη, συγχωρεί όλους όσους την πόνεσαν και βρίσκει για πάντα καταφύγιο εκεί, στο δάσος της χαμένης αθωότητας. 

Πρωτότυπος τίτλος: Jîn
Χώρα: Τουρκία
Χρονιά: 2013
Σκηνοθέτης: Ρεχά Ερντέμ
Τμήμα: Mατιές στα Βαλκάνια (Κυρίως πρόγραμμα)
Βαθμολογία: 4.5/5


Ο εγωιστής γίγαντας
Υπόθεση: Δύο δεκατριάχρονοι πιτσιρικάδες αποβάλλονται από το σχολείο τους και στον ελεύθερο χρόνο που έχουν πλέον, ξεκινούν να εργάζονται για έναν άνδρα που βγάζει τα προς το ζην πουλώντας παλιοσίδερα.

Η Γνώμη μου: Σαν  Κεν Λόουτς που συναντάει τους αδερφούς Νταρντέν, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Κλίο Μπάρναρντ στη μυθοπλασία, μοιάζει με βραδυφλεγής βόμβα. Οταν η μεγάλη έκρηξη έρχεται το τελευταίο μέρος, τα συντρίμμια που αφήνει πίσω της, δεν χαρακώνουν μόνο τις ζωές των πρωταγωνιστών, αλλά και την ίδια σου την καρδιά. Ελεύθερη διασκευή του ομότιτλου παραμυθιού του Όσκαρ Ουάιλντ και μια από τις συγκλονιστικότερες και αυθεντικότερες ταινίες αυτής της δεκαετίας.

Πρωτότυπος τίτλος: The Selfish Giant
Χώρα: Μεγ. Βρετανία
Χρονιά: 2013
Σκηνοθέτιδα: Κλίο Μπάρναρντ
Τμήμα: Bραβεία LUX Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου
Βαθμολογία: 5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου