Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

6 Υποψηφιότητες Όσκαρ που Κρατάω (και 6 που γελάω)

Θα τα πω πιο αναλυτικά για τα Όσκαρ εν καιρώ, αφού μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, όπου θα τελεσθεί η 87η απονομή, απομένει περισσότερος από ένας μήνας και ακόμα δεν έχω δει τις περισσότερες από τις ταινίες όπου συναγωνίζονται για τα μεγάλα βραβεία. Ιδιαίτερες εκπλήξεις μην περιμένεις πάντως, καθώς σίγουρα η λέξη Boyhood θα ακουστεί αρκετές φορές, όπως και τα ονόματα των Μάικλ Κίτον, Τζούλιαν Μουρ, Τζέι Κέι Σίμονς και Πατρίσια Αρκέτ.  

Προς το παρόν παρακάτω ακολουθούν 6 υποψηφιότητες που μοιάζουν ικανές να κρατήσουν ζωντανό το όποιο ελάχιστο ενδιαφέρον έχω φέτος για τα Όσκαρ, καθώς και έξι υποψηφιότητες (ή παραλήψεις) αρκετές για να μην ξανασχοληθώ ποτέ.


6 Υποψηφιότητες που Κρατάω:

  • Η Τζένιφερ Άνιστον είχε προσλάβει το μισό Χόλιγουντ για να διαφημίσει την ερμηνεία της στο Cake, καθώς οι καμπάνιες και οι συνεντεύξεις ήταν καθημερινές τις τελευταίες εβδομάδες. Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηθοποιό, η Τζένιφερ Άνιστον ήθελε πάση θυσία αυτή την υποψηφιότητα. Αντ' αυτού κατάφερε δικαίως να βρεθεί εκτός πεντάδας από μια ηθοποιό που δεν έκανε καθόλου promotion για την ερμηνεία της, απλά βρέθηκε στην πεντάδα γιατί η μεγαλειώδεις ερμηνεία της δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί. Και το όνομα αυτής, Μάριον Κοτιγιάρ.
  • Το The Grand Budapest Hotel έχει τις περισσότερες υποψηφιότητες φέτος (εννιά, όσες και το Birdman), ενώ για πρώτη φορά προτάσσεται για Όσκαρ σκηνοθεσίας ο Γουές Άντερσον. Αν λάβεις υπόψη σου τον πρόσφατο θρίαμβο στις Χρυσές Σφαίρες, αυτή μοιάζει να είναι η ταινία που έχει κάποιες ελπίδες να κοντράρει το Boyhood.
  • Το Finding Vivian Maier, ένα απο τα καλύτερα ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών, αναπάντεχα υποψήφιο στην σχετική κατηγορία. 
  • Οι Έντουαρντ Νόρτον και Έμμα Στόουν θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι για Όσκαρ και μόνο γιατί υπάρχουν σαν οντότητες. Προφανώς οι ερμηνείες τους στο Birdman, ήταν δύο λόγοι παραπάνω για να τους δούμε φέτος στην δεύτερες ερμηνευτικές κατηγορίες.
  • Κι όμως φέτος είναι μόλις η δεύτερη φορά που η Λόρα Ντερν προτάσσεται για Όσκαρ.
  • Το Inherent Vice είναι η τέταρτη ταινία όπου ο Πολ Τόμας Άντερσον βρίσκεται υποψήφιος για Όσκαρ σεναρίου (Boogie Nights, Magnolia, There Will Be Blood, οι άλλες τρεις).


6 Υποψηφιότητες (ή παραλήψεις) που Γελάω:



  • Τι κόσμος είναι αυτός όπου ο  Μπράντλεϊ Κούπερ μετράει τρεις συνεχόμενες υποψηφιότητες για Όσκαρ; (Ίδιος με αυτόν όπου ο Τζόνα Χιλ έχει δύο υποψηφιότητες.)
  • Το Force Majeure, μια από τις καλύτερες ταινίες του 2014, έξω από την πεντάδα της μη Αγγλόφωνης ταινίας. Οι άνθρωποι στην Ακαδημία είναι προφανώς τυφλοί (1).
  • Εντάξει, το έχουμε αποδεχθεί. Από την στιγμή που ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν βρέθηκε υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθεσίας για το The Dark Knight (ή το Inception) δεν πρόκειται ποτέ να τον δεις υποψήφιο σ' αυτή την κατηγορία. Πως είναι δυνατόν όμως ο διευθυντής φωτογραφίας του Interstellar, Χόιτε Βαν Χοϊτέμα να απουσιάζει κι αυτός από την σχετική κατηγορία; Οι άνθρωποι στην Ακαδημία είναι προφανώς τυφλοί (2).
  • Το Gone Girl, η καλύτερη ταινία του Ντέβιντ Φίντσερ τα τελευταία επτά χρόνια, υποψήφια μόλις για ένα Όσκαρ. 
  • To Lego Movie εκτός πεντάδας κινουμένου σχεδίου.
  • Με τέσσερις ταινίες «κατέβαινε» φέτος η Τζέσικα Τσάστεϊν (Interstellar, The Disappearance of Eleanor Rigby, Miss Julie, A Most Violent Year), μηδέν οι υποψηφιότητες που έλαβε.

3 σχόλια :

  1. θα συμφωνησω απολυτα. αχωνευτη η ακαδημια φετος ( με εξαιρεση την υποψηφιοτητα της Cotillard ) .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. α, και με εξαιρεση την υποψηφιοτητα του Σιμονς. δες whiplash, μαζι με το gone girl οι δυο καλυτερες ταινιες του 2014, που ειδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Birdman, Whiplash θα περιμένω λίγο, επειδή έχω ακούσει τα καλύτερα, λέω να τα δω σινεμά.

      Διαγραφή