Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

TIFF55: Day 1

Viktoria
Υπόθεση: Στην κομμουνιστική Βουλγαρία του 1979, η Μποριάνα ονειρεύεται να φύγει με τον σύζυγο της για την Βενετία. Τα σχέδια τους αλλάζει η γέννηση της κόρης τους, καθώς το μωρό γεννιέται χωρίς αφαλό και ανακηρύσσεται σε σύμβολο της χώρας.

Η Γνώμη μου: Πρεμιέρα με το αριστερό για φέτος, καθώς η Βικτόρια είναι χωρίς καμία αμφιβολία μία από τις χειρότερες ταινίες που έχω δει τα τελευταία χρόνια στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. 


Αρκετά ενδιαφέρουσα σαν ιδέα (αν και υποτίθεται ότι βασίζεται σε αληθινή ιστορία), η ταινία της Μάγια Βίτκοβα δεν αποφασίζει ποτέ τι ακριβώς θέλει να είναι. Πότε χιουμοριστική, πότε σουρεαλιστική και πότε αυστηρά δραματική, η Βικτόρια προδίδεται από τις άνισες δόσεις όλων των παραπάνω στοιχείων, από την έλλειψη κάποιου χαρακτήρα που να μπορείς έστω και στο ελάχιστο να συνδεθείς μαζί του και από την τεράστια διάρκεια της (155 λεπτά που μοιάζουν σαν αιώνες). Ακόμα και αυτές οι χιουμοριστικές στιγμές, που μέχρι την μέση της ταινίας δίνουν ένα ελάχιστο ενδιαφέρον, πολλές φορές δημιουργούν την εντύπωσή ότι δεν είναι ηθελημένη επιλογή της σκηνοθέτιδας, αλλά μάλλον της βγήκαν κατά λάθος στην πορεία των γυρισμάτων. Στα συν η εντυπωσιακή, αν μη τι άλλο, διεύθυνση φωτογραφίας που αποτελεί και τον μοναδικό λόγω να παρακολουθήσεις την ταινία. Αλλά καλύτερα να μην το κάνεις.

Χώρα Παραγωγής: Βουλγαρία
Χρονιά: 2014
Σκηνοθέτιδα: Μάγια Βίτκοβα
Τμήμα: Ματιές στα Bαλκάνια
Βαθμολογία: 1.5/5


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου