Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Όσκαρ 2014: Μη Αγγλόφωνη Ταινία


Κατ' αρχάς βγάλε έξω τα Omar και The Missing Picture. Μπορεί ο νικητής στην κατηγορία της μη αγγλόφωνης ταινίας, παραδοσιακά, να έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις, ωστόσο οι δύο συγκεκριμένες ταινίες είναι τόσο παραγνωρισμένες που αμφιβάλω αν τις έχει δει έστω το 1/5 των μελών της Αμερικάνικης ακαδημίας κινηματογράφου. 

 Νικητής στα σημεία θα είναι κάποιο από τα The Broken Circle Breakdown, The Hunt και The Great Beauty. Το πρώτο έχει σαν αβαντάζ κάτι για το όποιο οι ψηφοφόροι των Οσκαρ «τρελαίνονται». Ένα πρωταγωνιστή (ή για την ακρίβεια μια μικρή πρωταγωνίστρια) που πάσχει από ανίατη ασθένεια. Ως γνωστών, δώσε ταινία με ανίατη ασθένεια στο οσκαρικό κοινό και θα ανταμειφτείς κατάλληλα. 

Το The Hunt είναι μια ταινία που σύσσωμοι κοινό και κριτικοί έχουν λατρέψει. 93% στο ντοματόμετρο, 76% στο Metacritic και 8,3 στο IMDB, όπου βρίσκεται μέσα στις 250 πιο καλοβαθμολογημένες (sic) ταινίες όλων των εποχών. 

Και τέλος το The Great Beauty, όπου μέχρι στιγμής έχει επικρατήσει τόσο στις Χρυσές Σφαίρες όσο και στα Μπάφτα και μάλιστα με αντίπαλο το La vie d'Adèle που για τυπικούς λόγους δεν είχε δικαίωμα να συμμετέχει φέτος στα Οσκαρ. 

Αν θέλεις να εμπιστευθείς τα στατιστικά τότε αυτή η τελευταία είναι και η ταινία που θα πρέπει να ποντάρεις. Δύσκολα κάποιος που έχει κερδίσει όλα τα σημαντικά βραβεία που έχουν προηγηθεί των Οσκαρ θα χάσει από κάποιον που δεν έχει κερδίσει σχεδόν κανένα από αυτά. Μην ξεχνάμε ότι ο Πάολο Σορεντίνο είναι ένας από τους πιο αξιοσέβαστους Ευρωπαίους σκηνοθέτες και μια βράβευση του θα δώσει ένα κάποιο μεγαλύτερο κύρος στον θεσμό των Οσκαρ.

Καλύτερη Μη Αγγλόφωνη Ταινία
Θα κερδίσει: The Great Beauty (Ιταλία)
Μπορεί να κάνει την έκπληξη: The Broken Circle Breakdown (Βέλγιο) 
Θέλω να κερδίσει: The Great Beauty (Ιταλία)  
Έπρεπε να ήταν υποψήφιο: Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού (Ελλάδα)

3 σχόλια :

  1. Απαντήσεις
    1. Είτε το Hunt κερδίσει, είτε το Great Beauty θα είμαι ευχαριστημένος. Το Broken Circle Breakdown δεν μου άρεσε καθόλου, το βρήκα υπερβολικά μελό.

      Διαγραφή
    2. θα συμφωνησω κι εγω απογοητευτηκα απο το βελγικο. αλλα και το great beauty αν δεν αντεγραφε σε καποια σημεια τοσο πολυ το dolce vita θα μου αρεσε περισσοτερο.

      Διαγραφή