Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Όσκαρ 2014: Ντοκιμαντέρ


Από τα υποψήφια για Οσκαρ ντοκιμαντέρ, θεωρώ ότι υπάρχουν δυο που δεν έχουν καμία θέση στην πεντάδα. Τόσο το Cutie and the Boxer όσο και το 20 Feet from Stardom, χωρίς να είναι κακές ταινίες, θα μπορούσαν άνετα να έχουν δώσει την θέση τους σε κάποιο από τα Blood Brother, Stories We Tell, We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks και Blackfish. Από αυτά τα δύο, το πρώτο δεν έχει καμία ελπίδα για την νίκη, ενώ το δεύτερο έχει το αβαντάζ ότι αναφέρεται σε ένα παραγνωρισμένο κομμάτι της βιομηχανίας του θεάματος, τις γυναίκες που κάνουν δεύτερα φωνητικά σε συναυλίες και albums. Το 20 Feet from Stardom είναι η πιο «χαλαρή» από τις πέντε ταινίες και άρα αυτή που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να την δουν τα βαριεστημένα μέλη της ακαδημίας. 

Από τα υπόλοιπα τρία ντοκιμαντέρ, το Disrty Wars τα «βάζει» ουσιαστικά με τον Μπάρακ Ομπάμα και τις βρώμικες μυστικές πολεμικές επιχειρήσεις της κυβέρνησης του στα κράτη της μέσης ανατολής. Το γεγονός ότι είναι υπερβολικά φιλελεύθερο τόσο για τους δημοκρατικούς όσο και για τους ρεπουμπλικάνους, σίγουρα θα του στοιχίσει. Προσωπικά το θεωρώ κατόρθωμα και μόνο που έφτασε μέχρι εδώ. 

Νικητής κατά την γνώμη μου θα είναι κάποιο από τα The Act of Killing και The Square. Το πρώτο θεωρώ ότι είναι το σπουδαιότερο ντοκιμαντέρ αυτής της δεκαετίας ως τώρα, αλλά έχει σαν ντεζαβαντάζ την τεράστια διάρκεια και την κατάμαυρη και εντελώς ανεπίκαιρη θεματολογία του για την αναπαράσταση των εγκλημάτων εναντίων αντικαθεστωτικών από τους γκάγκστερ της Ινδονησίας πριν 47 χρόνια.

Από την άλλη το The Square, είναι άκρως επίκαιρο και εξιστορεί την πορεία έξι διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου λίγο πριν την πτώση του Μουμπάρακ, μέχρι και σήμερα όπου η πολιτική αστάθεια στην Αίγυπτο συνεχίζεται. 

Αν τα μέλη της Αμερικάνικης ακαδημίας κινηματογράφου καθίσουν και δουν όλα τα ντοκιμαντέρ, νικητής χωρίς αμφιβολία θα είναι το The Act of Killing. Αν καθίσουν και δουν αυτά που τους είναι πιο «εύπεπτα», νικητής θα είναι το 20 Feet from Stardom. Αν πάλι θέλουν να βραβεύσουν κάτι πιο επίκαιρο και πολιτικοποιημένο, νικητής θα είναι το The Square. Το ότι το Μπάφτα καλύτερου ντοκιμαντέρ πήγε στο The Act of Killing με κάνει να ελπίζω ότι, την βραδιά της 2ας Μαρτίου, το Οσκαρ θα πάει εκεί που δικαιωματικά του ανοίκει.


Καλύτερο Ντοκιμαντέρ
Θα κερδίσει: The Act of Killing 

Μπορεί να κάνει την έκπληξη: The Square   
Θέλω να κερδίσει: The Act of Killing     
Έπρεπε να ήταν υποψήφιο: Blood Brother

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου