Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Όσκαρ 2014: Α΄ Ανδρικός Ρόλος


Ας μπούμε κατευθείαν στο ζουμί. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να κοντράρει τον Μάθιου Μακόναχι σ' αυτή την οσκαρική κούρσα; Όσα βραβεία έχουν δοθεί μέχρι σήμερα είτε από τις ενώσεις ηθοποιών και κριτικών, είτε από τις Χρυσές Σφαίρες, όλα έχουν καταλήξει στα χέρια του πρωταγωνιστή του Dallas Buyers Club. Όλα εκτός από το σημαντικότερο που θα δοθεί σε λίγες ημέρες, ακριβώς στην έναρξη της ψηφοφορίας των Οσκαρ και για το οποίο ο Μακόναχι δεν είναι καν υποψήφιος.

Βλέπεις το Dallas Buyers Club «άνοιξε» μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στις αίθουσες τις Αγγλίας και έτσι ουσιαστικά έμεινε εκτός των υποψηφιοτήτων Μπάφτα. Ένας θεσμός ο οποίος κρίνει σε μεγάλο ποσοστό τους νικητές των Οσκαρ, αφού να σκεφτείς ότι ο τελευταίος ηθοποιός που κέρδισε Οσκαρ χωρίς να είναι υποψήφιος για Μπάφτα, ήταν ο Ντένζελ Ουάσινγκτον για το Training Day, πριν δώδεκα χρόνια. 

Από τους συνυποψήφιους του Μακόναχι, αυτός που με ευκολία μπορεί να αποκλειστεί ως πιθανός νικητής είναι ο Κρίστιαν Μπέιλ που πρέπει να νιώθει υπερήφανος και μόνο που κατάφερε να πάρει την θέση του Ρόμπερτ Ρέτφορντ και του Τομ Χάνκς στην πεντάδα. Από εκεί και πέρα οι πιθανότητες για τους Τσιούετελ Έτζιοφορ, Λεονάρντο Ντικάπριο και Μπρους Ντερν είναι σχεδόν μοιρασμένες. 

Ο πρώτος είναι ο πρωταγωνιστής του 12 Years a Slave, της ταινίας που μάλλον θα κερδίσει το βραβείο καλύτερης ταινίας και δεν είναι απίθανο μια τέτοια νίκη να «παρασύρει» μαζί της και μια από τις ερμηνείες της ταινίας, με τις περισσότερες πιθανότητες ωστόσο για κάτι τέτοιο να τις έχει η Λουπίτα Νιόνγκο για τον δεύτερο γυναικείο ρόλο. 

Ο Ντικάπριο έχει αδικηθεί εδώ και πολλά χρόνια, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περσινή απουσία του από την κατηγορία του δεύτερου ανδρικού ρόλου για το Django Unchained. Ωστόσο όπως είπα και στην  προηγούμενη ανάρτηση μου, η Αμερικάνικη ακαδημία κινηματογράφου σπάνια δίνει «τιμητικό» Οσκαρ σε κάποιον που έχει αδικήσει. Το γεγονός πάντως ότι με το Wolf of Wall Street δίνει την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του, ίσως του δίνει ένα κάποιο αβαντάζ σε σχέση  με τους υπόλοιπους.  

Και τέλος η περίπτωση του Μπρους Ντερν επίσης δεν πρέπει να αγνοηθεί αφού, στα 78 του χρόνια, δύσκολα ένας τόσο σημαντικός ηθοποιός θα μπορέσει να βρεθεί ξανά υποψήφιος για Οσκαρ. Ντεζαβαντάζ αποτελεί το γεγονός ότι η ερμηνεία του στο Nebraska (κακά τα ψέματα) δεν είναι πρωταγωνιστική. Εάν είχε δηλωθεί στην κατηγορία του δεύτερου ανδρικού ρόλου, τώρα θα ήταν το φαβορί για την νίκη.

Συνοψίζοντας, θεωρώ ότι εύκολα ή δύσκολα ο Μάθιου Μακοναχι θα είναι αυτός που θα επικρατήσει, κυρίως γιατί έκανε αυτό που πρέπει να κάνει κάθε ηθοποιός για να κερδίσει ένα Οσκαρ. Έχασε αρκετά κιλά και έδωσε μια παθιασμένη ερμηνεία σε μια ταινία που αναφέρεται στην πραγματική ιστορία ενός ανθρώπου που έπασχε από AIDS και δεν το έβαλε κάτω. 


Α' Ανδρικός ρόλος 
Θα κερδίσει: Μάθιου Μακόναχι (
Dallas Buyers Club) 
Μπορεί να κάνει την έκπληξη: Λεονάρντο Ντικάπριο (The Wolf of Wall Street)   
Θέλω να κερδίσει: Μάθιου Μακόναχι (Dallas Buyers Club)    
Έπρεπε να ήταν υποψήφιος: Ρόμπερτ Ρέτφορντ (All is Lost)

2 σχόλια :

  1. μεγαλη αδικια για Ρεντφορντ αλλα στον α γυναικειο ηθελες την Ανταμς κι οχι την Μπλανσετ επειδη ηταν κι αλλες φορες υποψηφια και τη θεωρεις αδικημενη κι οτι η ακαδημια της χρωσταει το αγαλματιδιο.Δε μπορουμε να πουμε το ιδιο και για τον Ντι Καπριο που ηταν αλλες τρεις φορες αν δε κανω λαθος υποψηφιος, και μαλιστα και για α ανδρικο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός. Απλώς μου αρέσει περισσότερο σαν ηθοποιός (και σαν γυναίκα) η Έιμι Άνταμς απ' ό,τι η Κέιτ Μπλάνσετ. Όπως μου αρέσει περισσότερο σαν ηθοποιός ο Μακόναχι απ' ό,τι ο Ντι Κάπριο. Ο Μακόναχι, ειδικά, άξιζε τουλάχιστον ένα όσκαρ για τις προπερσινές του ερμηνείες (Killer Joe, Magic Mike)

      Διαγραφή