Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013

TIFF54: Days 9&10

Σκληρή νύχτα
Υπόθεση: Σε μια εργατική συνοικία του Ελσίνκι, δύο αδέρφια περνάνε το βράδυ μαζί, λίγες ώρες προτού ο μεγαλύτερος μπει στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του.

Η Γνώμη μου: Τελικά η ασπρόμαυρη ψηφιακή κινηματογράφηση μπορεί να κάνει θαύματα. Μεγαλειώδες οπτικά και με διαλόγους φιλοσοφικού περιεχομένου, τα πρώτα 2/3 του Concrete Night είναι μια πραγματικά σπουδαία ταινία. Το τελευταίο μέρος κουράζει ελαφρώς με την επαναληπτικότητα του, αν και παραμένει πιστό σε ο,τι έχει προηγηθεί και παραδόξως δεν χάνει την μπάλα στην προσπάθεια του να πει μια απλή ιστορία ενηλικίωσης με ποιητικό ρεαλισμό.

Πρωτότυπος τίτλος: Concrete Night
Χώρα: Φινλανδία
Χρονιά: 2013
Σκηνοθέτιδα: Πίργιο Χονκασάλο
Τμήμα: Ανοιχτοί Ορίζοντες (Ειδικές προβολές)
Βαθμολογία: 3.5/5

Η αποδόμηση
Υπόθεση: Ο ιδιοκτήτης μιας φάρμας στο Κεμπέκ (ξανά), αναγκάζεται να την πουλήσει όταν η μεγάλη του κόρη του ζητάει δανικά, εξαιτίας του διαζυγίου της. Η προσαρμογή του αγρότη στην μη αγροτική καθημερινότητα είναι σκληρή.

Η Γνώμη μου: Πόσα είναι είναι διατεθειμένος να θυσιάσει ένας γονιός για το παιδί του; Προφανώς τα πάντα σου απαντάει ο σκηνοθέτης του εξαιρετικού προπερυσινού  The Salesman. Οι ομοιότητες τόσο του Κεμπέκ της οικονομικής κρίσης, όσο και των οικογενειακών δεσμών των ανθρώπων που ζούνε εκεί, με την Ελλάδα του σήμερα, είναι ανατριχιαστικές. Μόνο που η Αποδόμηση προχωράει ακόμα παραπάνω, καθώς βουτάει βαθιά στον ψυχισμό ενός άνδρα που θυσιάζει ο,τι αγαπάει προκειμένου να βοηθήσει το παιδί του, θυμίζοντας σε κάποια σημεία τον Βασιλιά Λιρ του Ουίλιαμ Σέξπιρ. Οι χαμηλοί τόνοι και οι αργοί ρυθμοί της ταινίας, ωστόσο, πολύ πιθανόν να κουράσουν κάποιους.

Πρωτότυπος τίτλος: Le Démantèlement
Χώρα: Καναδάς
Χρονιά: 2013
Σκηνοθέτης: Σεμπαστιέν Πιλότ
Τμήμα: Ανοιχτοί Ορίζοντες (Κυρίως πρόγραμμα)
Βαθμολογία: 3.5/5

Nebraska
Υπόθεση: Ένας ηλικιωμένος άνδρας στα πρόθυρα του Αλτσχάιμερ, θέλει να ταξιδέψει από την Μοντάνα στην Νεμπράσκα για να εισπράξει το ένα εκατομμύριο δολάρια που πιστεύει ότι κέρδισε σε τζακ ποτ.

Η Γνώμη μου: Επιστροφή του Αλεξάντερ Πέιν στην γενέτηρά του και ταυτόχρονα στις ανεξάρτητες κινηματογραφικές ρίζες του. Περισσότερο αστείο απ' ο,τι δραματικό, το Nebraska έχει στον πυρήνα της ιστορίας του μια χούφτα αξιαγάπητους χαρακτήρες, χάρη στους οποίους είναι αδύνατο να μην εμπλακείς συναισθηματικά με τις περιπέτειες τους. Η κάπως by the book εξέλιξη της ιστορίας ίσως να στερεί μερικούς πόντους πρωτοτυπίας, αλλά οι δυνατές ερμηνείες τόσο του Μπρους Ντερν, όσο και της εκπληκτικής Τζουν Σκουίμπ (σίγουρο το όσκαρ β' γυναικείου ρόλου) δίνουν στην ταινία αυτό το κάτι παραπάνω που χρειάζεται για να ξεχωρίσει.

Χώρα: Η.Π.Α.
Χρονιά: 2013
Σκηνοθέτης: Αλεξάντερ Πέιν
Τμήμα: Ανοιχτοί Ορίζοντες (Ταινία λήξης)
Βαθμολογία: 4/5

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου