Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

TIFF52: Άδικος Κόσμος




















Ο Σωτήρης είναι αστυνομικός και αποφασίζει να είναι δίκαιος.

Από την λιτή σύνοψη μπορείς να υποψιαστείς ότι δεν συμβαίνουν και πολλά στην καινούργια ταινία του Φίλιππου Τσίτου. Πέρα από μια μικρή ανατροπή που έρχεται σχετικά νωρίς και αλλάζει κάποια δεδομένα, το στόρι είναι τυπικό boy meets girl στο ελαφρώς γηραιότερο του.

Αυτό που κάνει τον Άδικο Κόσμο να ξεχωρίζει είναι η εντυπωσιακή σκηνοθετική ματιά (διεύθυνση φωτογραφίας, πλανοθεσία, σε υψηλά επίπεδα) και οι εξαιρετικές ερμηνείες των τριών βασικών πρωταγωνιστών του. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρόσφατο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν τόσο ο Φίλιππος Τσίτος όσο και ο Αντώνης Καφετζόπουλος έφυγαν με τα αντίστοιχα βραβεία καλύτερης σκηνοθεσίας και ανδρικής ερμηνείας. Ειδικά ο Καφετζόπουλος σε έναν πιο δίκαιο κόσμο θα άξιζε και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ. Μόνο που όπως ορθά σου υπενθυμίζει ο τίτλος της ταινίας, ο κόσμος αυτός είναι άδικος.

Αν κάτι μου αρέσει στον Ελληνικό κινηματογράφο όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, είναι το γεγονός ότι οι σκηνοθέτες δεν νιώθουν πλέον την ανάγκη να κρύβουν πίσω από κάθε πλάνο τους χίλια δύο νοήματα, κάτι που, όπως έγινε αντιληπτό και στο Q&A με τον σκηνοθέτη μετά την πρώτη επίσημη Ελληνική προβολή στο Ολύμπιον, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σινεφίλ μοιάζουν να μην αντιλαμβάνονται. Ούτε κοινωνικό σχόλιο θέλει να κάνει ο Τσίτος, ούτε να δώσει καινούργιο νόημα στο τι είναι δίκαιο ή άδικο, ούτε να προσφέρει κάθαρση στους πρωταγωνιστές (άρα και στους θεατές) της ταινίας. Εδώ έχουμε ένα απλό love story μεταξύ δύο ανθρώπων, όπως αυτό διαμορφώνεται μέσα από την τρελή καθημερινότητά τους. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Αν κάτι εμποδίζει τον Άδικο Κόσμο να απογειωθεί είναι η χαλαρότητα του σεναρίου του, η υπερβολικά μεγάλη διάρκεια και το γεγονός ότι δεν συγκινεί τόσο όσο θα ήθελε. Το φινάλε όσο όμορφο και ταιριαστό μοιάζει, άλλο τόσο σε εμποδίζει να εμπλακείς συναισθηματικά, ενώ η βασική ανατροπή της ταινίας μοιάζει εντελώς ξεκάρφωτη. Ας ελπίσουμε πως η τρίτη συνεργασία ανάμεσα στον Τσίτο και στον Καφετζόπουλο να αποδειχθεί και η φαρμακερή, δίνοντας μας επιτέλους την πολύ σπουδαία ταινία που γνωρίζουμε ότι είναι ικανοί να μας δώσουν, άλλωστε η βελτίωση του Άδικου Κόσμου σε σχέση με την Ακαδημία Πλάτωνος είναι κάτι παραπάνω από αισθητή. 3.5/5

Αύριο: J.A.C.E.

2 σχόλια :

  1. Review για το J.A.C.E. λίγο δύσκολο το βλέπω να δημοσιεύω. Πραγματικά δεν ξέρω από που να αρχίσω και που να τελειώσω. Ας το συνοψίσουμε με μία λέξη λοιπόν: X Α Ο Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή