Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

TIFF56: Δέκα Ταινίες που Πρέπει να Δεις

Rams - Δυο αδέλφια από την Ισλανδία που έχουν να μιλήσουν πάνω από 40 χρονιά, καλούνται να σώσουν ένα κοπάδι από κριάρια. Βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα, στις φετινές Κάννες.


From Afar - Η γνωριμία ενός 50χρονου, με ένα 17χρονο αρχηγό συμμορίας στην Βενεζουέλα, θα αλλάξει την ζωή και των δύο. Χρυσό Λιοντάρι στο φετινό φεστιβάλ Βενετίας.


Aferim - Γουέστερν που εξελίσσεται στην Ρουμανία του 19ου αιώνα, με μπόλικα κωμικά στοιχεία.  Αργυρή Άρκτος στο φετινό φεστιβάλ του Βερολίνου. 


The Diary of a Teenage Girl - Στο Σαν Φρανσίσκο των 70s, έφηβη ερωτεύεται τον φίλο της μητέρας της. Βραβείο κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς και ενθουσιώδεις κριτικές όπου έχει προβληθεί.


 The Treasure - Ο Κοστί από την Ρουμανία, συνεπαρμένος από τα παραμύθια που διαβάζει στον εξάχρονο γιο του, προσπαθεί να ανακαλύψει ένα χαμένο θησαυρό. Ο Κορνέλιου Πορουμποίου αφήνει στην άκρη τα δύσβατα ψυχολογικά δράματα και καταπιάνεται με κάτι ελαφρύ, κωμικό και ταυτόχρονα συγκινητικό. 


Interruption - Ομάδα ένοπλων εισβάλει σε θεατρική παράσταση και καλεί τους θεατές να συμμετάσχουν σε όσα διαδραματίζονται στην σκηνή. Μετά το φεστιβάλ Βενετίας όπου έλαβε εξαιρετικές κριτικές, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, θα συμμετάσχει και στο επίσημο διαγωνιστικό της Θεσσαλονίκης.


Chevalier - Μετά το θρίαμβο στο πρόσφατο φεστιβάλ του Λονδίνου, όπου κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας, η καινούργια ταινία της Αθηνάς Τσαγκάρη θα προβληθεί σε ειδική προβολή στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, λίγες εβδομάδες προτού βγει επίσημα και στις Ελληνικές αίθουσες.


Cemetery of Splendour - Ο Απίτσατπονγκ Bιρασετάκουν επιστρέφει με ακόμα μια ταινία με φαντάσματα, όνειρα και διάφορα άλλα παραισθησιακά.


Son of Saul - Στο Άουσβιτς του 1944, φυλακισμένος Εβραίος που αναγκάζεται να καίει τα πτώματα των άλλων Εβραίων, ανακαλύπτει το πτώμα ενός παιδιού που θεωρεί ότι είναι ο γιος του. Το απόλυτο φαβορί για το Όσκαρ μη Αγγλόφωνης ταινίας.


Our Little Sister - Καινούργιος Χιροκάζου Κόρε-Έντα. Nuff said.


Το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί από τις τις 6 έως τις 15 Νοεμβρίου. Δυστυχώς λόγω έλλειψης χρόνου (και πάλι) δεν θα αφιερώσω τον χρόνο που έχω αφιερώσει τα προηγούμενα χρόνια, αν και σκοπεύω να παρακολουθήσω το λιγότερο καμιά δεκαπενταριά ταινίες.

Εδώ μπορείς να βρεις τις ταινίες φετινής σοδειάς που έχω ξεχωρίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου