Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

TIFF56: Days 6 & 7

Ατίθασες
Υπόθεση: Κάπου σε ένα χωριουδάκι στην βόρεια Τουρκία, πέντε ορφανές αδελφές που ζουν μαζί με την γιαγιά και τον καταπιεστικό θείο τους, προσπαθούν να αποδράσουν από την σκληρή καθημερινότητα τους.

Η Γνώμη μου: Όχι άδικα θα ακούσεις να συγκρίνουν το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ντενίζ Γκαμζέ Έργκυβεν, με το αντίστοιχο της Σοφία Κόπολα, το The Virgin Suicides. Τόσο η θεματολογία όσο και το σκηνοθετικό ύφος, κάπου ανάμεσα στο ονειρικό και το ρεαλιστικό, καταδεικνύουν εμφανώς τις επιρροές του Mustang. Δυστυχώς τα άσχημα νέα ξεκινούν από την μέση τις ταινίας, όπου μετά από ένα εξαιρετικότατο ανάλαφρο πρώτο μέρος, η αναπόφευκτη στροφή προς το δραματικό φανερώνει και τις αδυναμίες του σεναρίου, με πιο σημαντική απ' όλες, τον χαρακτήρα του θείου των κοριτσιών που συγκεντρώνει πάνω του κάθε πιθανό κλισέ που μπορείς να συναντήσεις σε έναν κινηματογραφικό δυνάστη κηδεμόνα. 

Πρωτότυπος τίτλος: Mustang
Χώρα: Τουρκία
Χρονιά: 2015
Σκηνοθέτιδα: Ντενίζ Γκαμζέ Έργκυβεν
Τμήμα: Bραβείο LUX Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου
Βαθμολογία: 3.5/5



Ο θησαυρός
Υπόθεση: Δύο γείτονες από το Βουκουρέστι ψάχνουν να βρουν ένα χαμένο θησαυρό, ο ένας για να λύσει τα οικονομικά προβλήματα που τον βασανίζουν κι ο άλλος για να γίνει ήρωας στα μάτια του γιου του.

Η Γνώμη μου: Παίρνοντας ένα γεγονός που του συνέβη πριν μερικά χρόνια και αναπλάθοντας το με το δικό του υποτονικό χιούμορ, ο Κορνέλιου Πορουμπόιου παραδίδει μία ενδιαφέρουσα σκιαγράφηση χαρακτήρων που θα μπορούσες να την χαρακτηρίσεις και ως εξαιρετικά πρωτότυπη εάν, ως ένα σημείο, δεν προδιδόταν από μία ελαφρά ατονία στα όρια της απόλυτης βαρεμάρας.

Πρωτότυπος τίτλος: Comoara
Χώρα: Ρουμανία
Χρονιά: 2015
Σκηνοθέτης: Κορνέλιου Πορουμπόιου
Τμήμα: Ειδικές προβολές
Βαθμολογία: 3/5

1 σχόλιο :

  1. Οι days 8,9 &10 δεν θα δημοσιευτούν ποτέ. Αντ' αυτού προσεχώς θα ακολουθήσει ένα top10 με τις καλύτερες ταινίες που είδα στο φεστιβάλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή