Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

TIFF56: Day 2

600 μίλια
Υπόθεση: Ένας νεαρός Μεξικανός λαθρέμπορος όπλων και ένας ντετέκτιβ αναγκάζονται να διανύσουν 600 μίλια στο Μεξικό.

Η Γνώμη μου: Το ξέρω η πλοκή της ταινίας έτσι όπως την περιγράφω είναι λιγάκι γενικευμένη, αλλά παρόλα αυτά έχω καταφέρει να προδώσω το πρώτο μισό μέρος της. Λίγα πράγματα δηλαδή συμβαίνουν στο κινηματογραφικό ντεμπούτο του 
Γκαμπριέλ Ριπστάιν και ακόμα λιγότερες είναι η σκηνές που θα σε εκπλήξουν με την πρωτοτυπία τους. Έστω κι έτσι όμως το 600 miles διαθέτει ένα δίδυμο ηθοποιών που ανταποκρίνονται και με το παραπάνω στις απαιτήσεις των ρόλων τους και ένα σενάριο που κλείνει έξυπνα το μάτι στο συγγραφικό έργο του Κόρμακ ΜακΚάρθυ.

Πρωτότυπος τίτλος: 
600 Millas
Χώρα: Μεξικό
Χρονιά: 2015
Σκηνοθέτης: Γκαμπριέλ Ριπστάιν
Τμήμα: Διεθνές Διαγωνιστικό
Βαθμολογία: 3.5/5



Από μακριά
Υπόθεση: Άνδρας που προσελκύει νεαρούς άντρες στο διαμέρισμα του για να τους κοιτάει από μακριά δίχως να τους αγγίζει, αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με έναν από αυτούς.

Η Γνώμη μου: Κάτι σαν ψυχολογικό θρίλερ χωρίς όμως το... θρίλερ. Το βραβευμένο με το Χρυσό Λιοντάρι στο πρόσφατο φεστιβάλ της Βενετίας, κάτι προσπαθεί να πει για την ματαιότητα των ανθρώπινων σχέσεων και την απόσταση που μας χωρίζει με τους γύρω μας, αλλά μάλλον σκοντάφτει σε μία όχι τόσο πρωτότυπη πλοκή και ένα φινάλε που λιγάκι απογοητεύει. Σταν συν της ταινίας η σκηνοθεσία και η απαστράπτουσα φωτογραφία της.


Πρωτότυπος τίτλος: 
Desde allá
Χώρα: Βενεζουέλα
Χρονιά: 2015
Σκηνοθέτης: Λορένσο Βίγας
Τμήμα: 
Διεθνές Διαγωνιστικό
Βαθμολογία: 3/5






Ο γιος του Σαούλ
Υπόθεση: Στο Άουσβιτς του 1944 ένας Ούγγρος Εβραίος που εργάζεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης ως Ζόντερκομμαντο, ανακαλύπτει το πτώμα ενός παιδιού που θεωρεί ότι είναι ο γιος του.

Η Γνώμη μου: Θυελλώδες κινηματογραφικό ντεμπούτο από τον 
Λάσλο Νέμες που από το πρώτο πλάνο σε βάζει κατευθείαν στην καρδία του κολαστηρίου του Άουσβιτς. Εκεί που διαφέρει όμως το Son of Saul σε σχέση με όσες ταινίες έχουμε δει με θέμα το ολοκαύτωμα, είναι ότι δεν προσπαθεί να σε σοκάρει με σκληρές εικόνες βίας, οι οποίες ως επί το πλείστον βρίσκονται στο φόντο 
εκτός εστίασης. Η μεγαλύτερη φρίκη της ταινίας είναι ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της, το βλέμμα του, η απόγνωση του και κυρίως ένα χαμόγελο εκεί προς το φινάλε που θα τσακίσει κάθε κομμάτι της ύπαρξης σου.

Πρωτότυπος τίτλος: Saul Fia
Χώρα: Ουγγαρία
Χρονιά: 2015
Σκηνοθέτης: Λάσλο Νέμες
Τμήμα: Eιδικές προβολές
Βαθμολογία: 5/5 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου