Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Όσκαρ 2015: Σενάρια


Στην κατηγορία του πρωτότυπου σεναρίου φέτος δίνεται μια από τις πιο δυνατές μάχες. Τόσο το Grand Budapest Hotel όσο και το Birdman έχουν μοιρασμένες πιθανότητες να κερδίσουν, ενώ πλέον το Boyhood μοιάζει (δικαίως) να έχει ξεφουσκώσει εντελώς και στο τέλος αμφιβάλω εάν θα κερδίσει και το μοναδικό Όσκαρ για το οποίο θεωρείται φαβορί, αυτό του Β' γυναικείου ρόλου για την Πατρίσια Αρκέτ. Εάν θέλεις την γνώμη μου, ούτε το Birdman αξίζει να κερδίσει το συγκεκριμένο βραβείο, αφού η ταινία του Ινιάριτου μπορεί να διαθέτει αρκετές αρετές (ερμηνείες, φωτογραφία, σκηνοθεσία), αλλά το σενάριο της σίγουρα δεν ανήκει σε μια από αυτές. Στο τέλος νομίζω πως ο Γουές Άντερσον των των τριών διαφορετικών σεναριακών υποψηφιοτήτων (The Grand Budapest Hotel, Moonrise Kingdom, The Royal Tenenbaums) θα ανταμειφθεί τελικά με ένα βραβείο που σε έναν πιο δίκαιο κόσμο θα πήγαινε παμψηφεί στο Nightcrawler.


Στα διασκευασμένα σενάρια τα πράγματα δεν είναι πιο απλά, καθώς θεωρητικά το Imitation Game έχει το πάνω χέρι, αλλά είναι πολύ πιθανό η ακαδημία να επιβραβεύσει το Whiplash, αφού έχει μια παράδοση στο να δίνει το Όσκαρ σεναρίου σε πιο «ανεξάρτητες» παραγωγές. Μοναδικό εμπόδιο σε μια νίκη του Whiplash μπορεί να σταθεί το γεγονός ότι το σενάριο του λανθασμένα θεωρείται διασκευασμένο, καθώς είχε γραφτεί πολύ πριν την ταινία μικρού μήκους με το ίδιο όνομα που είχε γυρίσει ο σκηνοθέτης της για να βρει χρηματοδότηση για την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του.


Διασκευασμένο  Σενάριο
Θα κερδίσει: Whiplash 
Μπορεί να κερδίσει: The Imitation Game
Θέλω να κερδίσει: Whiplash 
Έπρεπε να ήταν υποψήφιο: Gone Girl


Πρωτότυπο Σενάριο
Θα κερδίσει: The Grand Budapest Hotel
Μπορεί να κερδίσει: Birdman
Θέλω να κερδίσει: Nightcrawler 
Έπρεπε να ήταν υποψήφιο: Two Days, One Night

2 σχόλια :

  1. συμφωνω, αν και γενικα πιστευω οτι το grand budapest hotel, οσο και το nightcrawler οσο και το birdan αξιζουν εξισου το βραβειο πρωτοτυπου σεναριου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή