Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

TDF16: Days 7&8

Ο άνθρωπός μας στην Τεχεράνη
Υπόθεση: To 1979 η Αμερικανική πρεσβεία στο Ιράν καταλαμβάνεται από ντόπιους επαναστάτες. Έξι άτομα καταφέρνουν να αποδράσουν και να βρουν κρυφά καταφύγιο στην πρεσβεία του Καναδά.
 
Η Γνώμη μου: Ή αλλιώς Argo done right. H καναδέζικη απάντηση στην ταινία του Μπεν Άφλεκ είναι κάτι παραπάνω από την αφήγηση της ίδιας ιστορίας από την σκοπιά του Καναδά. «Ξοδεύοντας» το πρώτο 25λεπτο για να παρουσιάσει λεπτομερώς την ασταθή πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στο Ιράν αμέσως μετά την παραίτηση του Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά και την εγκατάσταση
του Αγιατολάχ Χομεϊνί στην εξουσία, το Our Man in Tehran προσπαθεί να δώσει μια σφαιρική άποψη των παραγόντων που οδήγησαν στην κατάληψη της πρεσβείας και αργότερα στοίχισε την επανεκλογή του Τζίμι Κάρτερ. Στα συν της ταινίας το γεγονός ότι καταφέρνει και είναι περισσότερο αγωνιώδης και διασκεδαστική από την μονοδιάστατη Αμερικανική αποτύπωση της ίδιας ιστορίας που θριάμβευσε πέρσι στα Οσκαρ.
 
Πρωτότυπος τίτλος: Our Man in Tehran
Χώρα Παραγωγής: Καναδάς
Χρονιά: 2013
Σκηνοθεσία:
Λάρι Ουάινσταϊν, Ντρου Τέιλορ
Τμήμα: Η Καταγραφή της Μνήμης
Βαθμολογία: 4/5



Κυρίαρχος του κόσμου 
Υπόθεση: Σε ένα εγκαταλελειμμένο τραπεζικό κτήριο στο κέντρο της Φρανκφούρτης, πρώην κορυφαίος τραπεζικός επενδυτής εξομολογείται. 
 
Η Γνώμη μου: Το μεγαλύτερο τριπάκι του φεστιβάλ έμελε να είναι μια ταινία τεκμηρίωσης που θυμίζει μετα-αποκαλυπτικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας με πρωταγωνιστή τον μοναδικό επιζώντα της ανθρωπότητας που θέλει να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν στην κατάρρευσή της.

 
Πρωτότυπος τίτλος: Master of the Universe 
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία
Χρονιά: 2013
Σκηνοθεσία:
Μαρκ Μπάουντερ
Τμήμα: Κοινωνία
Βαθμολογία: 3.5/5



Τραγούδι απ’ το δάσος 
Υπόθεση: Πριν από 25 χρόνια ο νεοϋορκέζος Λούις Σάρνο εγκαταστάθηκε μόνιμα σε έναν καταυλισμό των πυγμαίων Μπαγιάκα στην Κεντρική Αφρική. Σήμερα επιστρέφει στην γενέτηρά του, μαζί με τον 13χρονο γιο του, για να επισκεφθούν τους φίλους και τους συγγενείς του. 
 
Η Γνώμη μου: Στον αντίποδα του τραπεζικού επενδυτή, ένας άνθρωπος όπου είναι αδύνατο να μην τον θαυμάσεις για την αποφασιστικότητα του να εγκαταλείψει τον σύγχρονο τρόπο ζωής και να ζήσει για πάντα αποκομμένος από την δυτική κοινωνία, μέχρι την στιγμή που πρέπει να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε στον γιό του και να ταξιδέψουνε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η αντίθεση της δασώδης Αφρικής με το αστικό τοπίο της Νέας Υόρκης δίνει στην ταινία μια σπάνια εικαστική ομορφιά, αλλά ο αργόσυρτος ρυθμός ίσως αποξενώσει κάποιους θεατές. 


Πρωτότυπος τίτλος: Song from the Forest 
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ - Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία
Χρονιά: 2013
Σκηνοθεσία: Μάικλ Όμπερτ

Τμήμα: Όψεις του Κόσμου
Βαθμολογία: 3.5/5


 
Βίος κι εγκλήματα της Ντόρις Πέιν
Υπόθεση: Η 80χρονη Ντόρις Πέιν, μια από τις πιο διαβόητες κλέφτρες κοσμημάτων στον κόσμο, αντιμετωπίζει μια τελευταία δίκη.
 
Η Γνώμη μου: Από τις πιο ευχάριστες και διασκεδαστικές ταινίες του φεστιβάλ, το
The Life and Crimes of Doris Payne δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από την συναρπαστική εξιστόρηση των μεγαλύτερων κλοπών μιας φτωχής αφροαμερικανίδας, η οποία κατάφερε κατά την διάρκεια της ζωής της να κλέψει κοσμήματα των οποίων η αξία τους ξεπερνούσε τα 2 εκατομμύρια δολάρια.
 
Πρωτότυπος τίτλος: The Life and Crimes of Doris Payne
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρονιά: 2013
Σκηνοθεσία:
Μάθιου Ποντ, Κερκ Μαρκολίνα
Τμήμα: Πορτρέτα: Ανθρώπινες Διαδρομές
Βαθμολογία: 3.5/5


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου