Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

TDF16: Day 3

Η τραγουδίστρια της πανκ   
Υπόθεση: Η θυελλώδης ζωή της Κάθλιν Χάνα, τραγουδίστρια των συγκροτημάτων Bikini Kill και Le Tigre, η οποία έγινε η φωνή του ρεύματος «riot grrrl» και από το 2005 και έπειτα εξαφανίστηκε από το προσκήνιο.
 
Η Γνώμη μου: Πολύτιμο σαν ντοκουμέντο της επίδρασης του κινήματος του φεμινισμού στην μουσική (ή την επίδραση της μουσικής στον φεμινισμό). Το ντοκιμαντέρ της
Σίνι Άντερσον είναι τόσο καταιγιστικό σε ρυθμό όσο ορμητική υπήρξε και η ζωή της Κάθλιν Χάνα την εικοσαετία όπου ενεπλάκη ενεργά με την πανκ σκηνή. Αυτό που ουσιαστικά εμποδίζει το όλο εγχείρημα να απογειωθεί είναι η κάπως τηλεοπτικίζουσα σκηνοθεσία και η αποστασιοποιημένη ματιά που κρατάει απο την Χάνα, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να (συν)δεθείς απόλυτα μαζί της.

Πρωτότυπος τίτλος: The Punk Singer
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρονιά: 2013
Σκηνοθέτιδα: Σίνι Άντερσον
Τμήμα: Μουσική & Χορός
Βαθμολογία: 3/5


 
Στο νήμα   
Υπόθεση: Μια κάμερα και δύο σκηνοθέτες παρακολουθούν τον Αλέξη Τσίπρα, από την προεκλογική εκστρατεία του 2012 μέχρι και το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013.
 
Η Γνώμη μου:
Δύσκολο εγχείρημα το να καταγράψεις την προεκλογική εκστρατεία ενός πολιτικού,
πολλώ δε μάλλον να διατηρήσεις μια κάποια αντικειμενική ματιά πάνω στο «αντικείμενο» που καταγράφεις. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα από τα σπουδαιότερα ντοκιμαντέρ των 90s είναι το The War Room, όπου καταγράφει την πρώτη προεκλογική εκστρατεία το Μπίλι Κλίντον. Βέβαια στην εν λόγω ταινία ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εμφανιζόταν ελάχιστα, αφού η κάμερα παρακολουθούσε το επιτελείο που ευθυνόταν για την καμπάνια του.

Χωρίς να πλάθουν την αγιογραφία του Τσίπρα, οι δημιουργοί του Νήματος στέκονται με συμπάθεια δίπλα στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως γιατί και ο ίδιος ο Τσίπρας, όταν παρατάει τον ξύλινο πολίτικο του λόγο, μοιάζει πιο άμεσος και χαλαρός. Άψογο στον τεχνικό τομέα (φωτογραφία, ήχος, μοντάζ σε υψηλό επίπεδο) το Νήμα εν τέλει προδίδεται από το όχι ιδιαίτερα πρωτότυπο υλικό του, ένα υλικό που ίσως και να συναρπάσει κάποιον που δεν είναι γνώριμος με τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς θα προκαλέσει αδιαφορία σε όποιον παρακολουθεί ενδελεχώς τα πολιτικά πεπραγμένα. 

Χώρες Παραγωγής: Ελλάδα-Γαλλία
Χρονιά: 2013
Σκηνοθέτες: Αλέξανδρος Παπανικολάου, Έμιλυ Γιαννούκου
Τμήμα: Κοινωνία
Βαθμολογία: 2.5/5


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου