Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

TDF16: Day 1

Βρωμοπαλιάνθρωποι 
Υπόθεση: Η πορεία δύο άστεγων παιδιών, από τους δρόμους της παγωμένης Οδησσού προς την αναζήτηση ενός καλύτερος μέλλοντος. 
 
Η Γνώμη μου: Στα 75 του λεπτά το
Sickfuckpeople έχει αρκετό υλικό για να εμπνεύσει τους αδερφούς Νταρντέν για τουλάχιστον τρεις ταινίες. Χωρισμένο σε τρία μέρη, στο πρώτο παρακολουθούμε μια χούφτα πιτσιρίκια να ζητιανεύουν στους δρόμους της Οδησσού στην Ουκρανία και έπειτα να «βαράνε» ενέσεις στο υπόγειο όπου ζούνε στα κρυφά. Στο δεύτερο μέρος ο ένας εξ αυτών αναζητάει την μητέρα του που έχει δύο χρόνια να την συναντήσει και στο τρίτο μέρος η κοπέλα της παρέας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της εγκυμοσύνης της. Βουτηγμένη μέσα στην μαυρίλα και την μιζέρια της σκληρής καθημερινότητας αυτών των ανθρώπων, η ταινία του Γιούρι Ρεχίνσκι μοιάζει με ένα δυστύχημα όπου, όσο κι αν προσπαθείς, είναι αδύνατον να τραβήξεις τα μάτια σου από πάνω του.

Πρωτότυπος τίτλος: Sickfuckpeople
Χώρα Παραγωγής: Ουκρανία - Αυστρία
Χρονιά: 2013
Σκηνοθέτης: Γιούρι Ρεχίνσκι
Τμήμα: Μικρές Αφηγήσεις
Βαθμολογία: 3.5/5

 

Γνωστά και άγνωστα 
Υπόθεση: Ο Έρολ Μόρις παίρνει συνέντευξη από τον πρώην υπουργό άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ.
 
Η Γνώμη μου: Δεν είναι λίγες οι στιγμές όπου η καινούργια ταινία του Έρολ Μόρις
θα σε εξοργίσει. Από το πρώτο λεπτό γνωρίζεις ότι ο Ράμσφελντ δεν πρόκειται να πει ούτε μία αλήθεια για όσα συνέβησαν κατά την διάρκεια της μακροχρόνιας θητείας του στον Λευκό Οίκο. Αποφεύγοντας αριστοτεχνικά όποια παγίδα πάει να του στήσει ο σκηνοθέτης, χρησιμοποιεί την λεκτική του δεξιοτεχνία για να δώσει απαντήσεις που ίσως να καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του Αμερικάνικου λαού, αλλά στην ουσία αφήνουν απορημένο όποιον ζητάει πειστικές απαντήσεις για την προκλητική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. «Η έλλειψη αποδείξεων δεν αποτελεί απόδειξη έλλειψης» αναφέρει χαρακτηριστικά για τα περίφημα όπλα μαζικής καταστροφής που δεν βρέθηκαν ποτέ στο Ιράκ, ένα παράλογο δόγμα που προφανώς δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί ποτέ και θα συνεχίσει να δικαιολογεί αιματηρούς πολέμους σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επιβάλλουν την κυριαρχία τους.

Πρωτότυπος τίτλος: The Unknown Known
Χώρα Παραγωγής:
ΗΠΑ
Χρονιά: 2013
Σκηνοθέτης: Έρολ Μόρις
Τμήμα: Η Καταγραφή της Μνήμης
Βαθμολογία: 3.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου