Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Όσκαρ 2014: Καλύτερη Ταινία - Σκηνοθεσία


 Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια το όσκαρ σκηνοθεσίας έχει συμπέσει μ' αυτό της καλύτερης ταινίας δέκα φορές. Ενώ δηλαδή δεν είναι εντελώς απίθανος ένας διαχωρισμός στις δύο κατηγορίες, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις ένα τέτοιο συμβάν. Κανένας δεν περίμενε το Crash να κερδίσει το Brokeback Mountain, τον Ρόμαν Πολάνσκι του The Pianist να κερδίσει τον Ρομπ Μάρσαλ του Chicago ή το Shakespeare in Love να κερδίζει το Saving Private Ryan. Πέρσι ήταν η μοναδική φορά που ήταν αναμενόμενος αυτός ο διαχωρισμός γιατί το ακλόνητο φαβορί Argo δεν ήταν καν υποψήφιο για το Οσκαρ σκηνοθεσίας. Ακόμα κι εκεί όμως, ο Στίβεν Σπίλμπερκ κατάφερε να χάσει από τον Ανγκ Λι.

Κι όμως φέτος όλα δείχνουν οτι σε άλλη ταινία θα καταλήξει το Οσκαρ σκηνοθεσίας και σε άλλη το Οσκαρ καλύτερης ταινίας. Βλέπεις ο Αλφόνσο Κουαρόν είναι πραγματικός οδοστρωτήρας σε όλη την Οσκαρικη περίοδο. Χρυσή Σφαίρα, Μπάφτα, Βραβείο σωματείου σκηνοθετών, Βραβείο κριτικών, όλα μα όλα τα βραβεία σκηνοθεσίας έχουν καταλήξει στα χέρια του και θα έμοιαζε εντελώς παράλογο το μοναδικό βραβείο που θα χάσει να είναι το Όσκαρ. 

Η στατιστική και η λογική λέει ότι εφόσον ο Κουαρόν δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει, τότε θα συμπαρασύρει μαζί του και το Gravity στην μεγαλύτερη κατηγορία της βραδιάς. Γεγονός που αν και δεν το αποκλείω, το βρίσκω μάλλον απίθανο. Βλέπεις, στον αντίποδα, το 12 Years a Slave κέρδισε το Μπάφτα και την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας και κακά τα ψέματα είναι μια ταινία που έγινε αποκλειστικά για να θριαμβεύσει στα Οσκαρ.

Το Gravity όπως όλα δείχνουν θα φύγει με τα περισσότερα χρυσά αγαλματίδια από την 86η τελετή των βραβείων. Εάν κερδίσει και το βραβείο μοντάζ όπου είναι φαβορί, τότε ο Αλφόνσο Κουαρόν θα έχει δύο Οσκαρ στην κατοχή του. Παραγωγοί στο 12 Years a Slave, μεταξύ άλλων, είναι ο σκηνοθέτης Στιβ ΜακΚουήν και ο Μπράντ Πιτ. Βραβεύοντας δηλαδή το 12 Years a Slave με το βραβείο καλύτερης ταινίας, αυτομάτως θα κερδίσουν το πρώτο τους Χρυσό αγαλματίδιο, ο σκηνοθέτης της ταινίας και ένας από τους μεγαλύτερους Χολιγουντιανούς σταρ αυτή την στιγμή. Αν μάλιστα το American Hustle κερδίσει το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου, τότε οι τρεις από τους πέντε υποψήφιους για όσκαρ σκηνοθεσίας φέτος, θα φύγουν με τουλάχιστον ένα Οσκαρ ο καθένας στην κατοχή του και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

Καλύτερη Σκηνοθεσία
Θα κερδίσει: Αλφόνσο Κουαρόν (Gravity)
Μπορεί να κάνει την έκπληξη: Στιβ ΜακΚουήν (12 Years a Slave)
 Θέλω να κερδίσει: Αλφόνσο Κουαρόν (Gravity)  
Έπρεπε να ήταν υποψήφιος: Ρίτσαρντ
Λινκλέιτερ (Before Midnight)


Καλύτερη Ταινία
Θα κερδίσει:
12 Years a Slave
  Μπορεί να κάνει την έκπληξη: Gravity
Θέλω να κερδίσει:
Gravity 
Έπρεπε να ήταν υποψήφιο:
Before Midnight

1 σχόλιο :

  1. θα συμφωνησω σε ολα οσα λες και στο before midnight που παραγνωριστηκε σε σκηνοθεσια και ταινια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή