Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Όσκαρ 2014: Διασκευασμένο Σενάριο


Στις οχτώ από τις δέκα προηγούμενες απονομές, η ταινία που κέρδισε το Οσκαρ καλύτερης ταινίας, κέρδισε και μια από τις δύο κατηγορίες σεναρίου (διασκευασμένο ή πρωτότυπο). Αν φέτος, όπως όλα δείχνουν, το 12 Years a Slave θριαμβεύσει στην σημαντικότερη κατηγορία, η στατιστική δείχνει πως θα κερδίσει Οσκαρ και για το σενάριο του. Και κάπου εδώ τα επιχειρήματα μου τελειώνουν, αφου ο σεναριογράφος Τζον Ρίντλεϊ δεν κέρδισε κανένα σημαντικό βραβείο για την δουλειά του στην εν λόγω ταινία. Η Χρυσή Σφαίρα πήγε στο Her, αλλά εκεί η κατηγορία δεν χωρίζεται σε διασκευασμένο και πρωτότυπο. Το Μπάφτα πήγε στο Philomena, αλλά αυτό είναι πιθανό να συνέβη γιατί είναι Βρετανική παραγωγή. Το Βραβείο του Σωματείου Σεναριογράφων πήγε στο Captain Phillips, αλλά εκεί ψηφίζει μια μικρή μερίδα ανθρώπων, δείγμα σχεδόν ασήμαντο για να βγάλεις συμπέρασμα. 

Είναι μια από τις λίγες κατηγορίες φέτος όπου ακλόνητο φαβορί δεν φαίνεται να υπάρχει κι αν κάπου υπάρχει περίπτωση συμβεί μια μεγάλη η έκπληξη δεν αποκλείεται να συμβεί εδώ. Άλλωστε αυτή είναι η κατάλληλη ευκαιρία να βραβευθούν με το πρώτο τους Οσκαρ τρεις άνθρωποι που σημάδεψαν τις τρεις τελευταίες δεκαετίες το ανεξάρτητο Αμερικάνικο σινεμά, με μια από τις σημαντικότερες τριλογίες όλων των εποχών. Και πραγματικά θα είναι κρίμα να περιμένουμε άλλα εννιά χρόνια για να δούμε επιτέλους τον Ιθαν Χοκ, την Ζιλί Ντελπί και τον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ να κερδίζουν ένα βραβείο που έπρεπε να το είχαν πάρει το 2005 για το Before Sunset.

Διασκευασμένο  Σενάριο
Θα κερδίσει: 12 Years a Slave
Μπορεί να κάνει την έκπληξη:
Before Midnight
Θέλω να κερδίσει: Before Midnight 
Έπρεπε να ήταν υποψήφιο: La vie d'Adèle

3 σχόλια :

  1. ειναι οντως το before midnight διασκευασμενο ? απο που ? γιατι απανταχου εχω ακουσει οτι ειναι πρωτοτυπο. οπως και το blue jasmine οτι κανονικα ειναι διασκευασμενο απο το a streetcar named desire.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. που το blue jasmine εμοιαζε εκπληκτικα σε πολλα σημεια με το λεωφορειο ο ποθος εδω που τα λεμε.

      Διαγραφή
    2. Μην το ψάχνεις, δεν έχει λογική. Το σενάριο του Before Midnight (όπως και του Before Sunset) θεωρείται διασκευασμένο γιατί είναι σίκουελ και βασίζεται στην πρώτη ταινία, το Before Sunrise. Η ίδια λογική βέβαια, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, δεν ίσχυε για το The Barbarian Invasions, όπου ήταν σίκουελ του The Decline of the American Empire και βρέθηκε υποψήφιο για Πρωτότυπο σενάριο.

      Όσο για τον Γούντι Άλεν και το Match Point ήταν επηρεασμένο από το Έγκλημα και τιμωρία του Ντοστογιέφσκι (αναφέρεται άλλωστε πολλές φορές μέσα στην ταινία), αλλά ήταν υποψήφιο για Πρωτότυπο σενάριο.

      Διαγραφή