Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Όσκαρ 2014: Πρωτότυπο Σενάριο


Παρόλο που το American Hustle έχει τις πιο πολλές Οσκαρικές υποψηφιότητες φέτος (μαζί με το Gravity), είναι αουτσάιντερ σχεδόν σε όλες και άρα πολύ πιθανό να φύγει με άδειες τσέπες από την 86η τελετή των βραβείων. Πέρα από την κατηγορία του δεύτερου γυναικείου ρόλου όπου όπως ανέφερα η Τζένιφερ Λόρενς θα είχε μεγάλες πιθανότητες να επικρατήσει, αν δεν είχε κερδίσει πέρσι το Οσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου, η επόμενη κατηγορία που μοιάζει να έχει κάποιες σοβαρές πιθανότητες είναι αυτή του πρωτότυπου σεναρίου.

Μια βράβευση του Γούντι Άλεν για το Blue Jasmine, μοιάζει εξαιρετικά απίθανη, όχι τόσο λόγω του σχετικά πρόσφατου ντόρου με την θετή του κόρη, όσο γιατί κέρδισε το Οσκαρ μόλις πριν δύο χρόνια για το Midnight in Paris. Το Dallas Buyers Club ήδη φαίνεται πως θα κάνει την υπέρβαση με τρία πιθανά Οσκαρ (Α', Β' ανδρικός ρόλος και μακιγιάζ), άρα ένα τέταρτο μοιάζει υπερβολικό. Ενώ τέλος, όσο κι αν η Ακαδημία λατρεύει τον Αλεξάντερ Πέιν, δύσκολα θα βραβεύσει τρίτη συνεχόμενη ταινία του (Nebraska) με Οσκαρ σεναρίου.

Μπάφτα, Χρυσή Σφαίρα και Βραβείο Σωματείου Σεναριογράφων όλα πήγανε στον Σπάικ Τζόνζι για το Her, κάτι που αυτόματα τον κάνει φαβορί για το Οσκαρ. Προσωπικά, αν και όλα δείχνουν το αντίθετο, θα ριψοκινδυνεύσω και θα ποντάρω στο American Hustle

Υπάρχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεωρία που λέει ότι είναι δυνατό την βραδιά της 2ας Μαρτίου, οι τρεις από τους πέντε υποψήφιους για το Οσκαρ σκηνοθεσίας, να φύγουν με ένα βραβείο ο καθένας στις αποσκευές του. Αυτή η θεωρία (που θα την αναπτύξω στις προβλέψεις μου για τις κατηγορίες καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας) θέλει το ένα από αυτά τα Οσκαρ να πηγαίνει στον Ντέιβιντ Ο. Ράσελ για το σενάριο του American Hustle. Μην ξεχνάς ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μια ταινία του είναι υποψήφια και στις τέσσερις ερμηνευτικές κατηγορίες, κάτι που ποτέ κανένας άλλος σκηνοθέτης δεν το έχει κατορθώσει, ενώ ο ίδιος μετράει συνολικά πέντε υποψηφιότητες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, για τρεις διαφορετικές ταινίες (The Fighter, Silver Linings Playbook, American Hustle). Όλα τα παραπάνω έχω την εντύπωση πως θα λειτουργήσουν υπέρ του και τελικά θα είναι αυτός που θα πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωτότυπου σεναρίου για φέτος.

Πρωτότυπο Σενάριο
Θα κερδίσει: American Hustle
Μπορεί να κερδίσει: Her
Θέλω να κερδίσει: Her 
Έπρεπε να ήταν υποψήφιο: The Past
 



1 σχόλιο :