Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Best of 2013: Special Awards

Καλύτερη WTF Ταινία: A Field in England - Στην Αγγλία του 1648, μια ομάδα στρατιωτών που μάχεται στον εμφύλιο, εγκαταλείπει τον πόλεμο για την ανεύρεση ενός χαμένου θησαυρού. Στην πορεία δοκιμάζουν τα ψυχοτρόπα μανιτάρια που φυτρώνουν σε ένα χωράφι. Ο αφηρημένος σουρεαλισμός του Μπεν Γουίτλει (Sightseers, Kill List) στην απόλυτη κορύφωση του.


Καλύτερη Καθαρόαιμη Κωμωδία: Alan Partridge: Alpha Papa - Πολλές οι φετινές ταινίες που «δήλωσαν» κωμωδίες ενώ δεν ήταν (μόνο μια ματιά στην σχετική κατηγορία των Χρυσών Σφαιρών αρκεί για να απορήσεις). Η ταινία πάντως με τα περισσότερα πετυχημένα αστεία ανά δευτερόλεπτο δίχως καμία αμφιβολία ήταν τούτη εδώ. Εμπνευσμένο από τον πασίγνωστο (στους Βρετανούς) ραδιοφωνικό χαρακτήρα του Στιβ Κούγκαν, το Alpha Papa με είχε να κυλιέμαι στα πατώματα από τα γέλια.



Πιο παρεξηγημένη τηλεοπτική σειρά της χρονιάς: Homeland - Αδιάφορο στο πρώτο μισό της τρίτης σεζόν, με υποπλοκές που δεν ενδιέφεραν κανέναν. Γκαζωμένο στο δεύτερο μισό και ειδικότερα στα τέσσερα τελευταία επεισόδια, όπου μας θύμισε πόσο σπουδαία σειρά μπορεί να γίνει αν εστιάσει περισσότερο στην κατασκοπία και λιγότερο στο δράμα. Το ότι ουσιαστικά οι δημιουργοί αποφάσισαν να κάνουν reboot στην τέταρτη σεζόν, αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.



Καλύτερο Blockbuster: Pacific Rim - Το ψιλιαζόμασταν ότι μια ταινία με τεράστια ρομπότ εναντίων τεράστιων τεράτων, σκηνοθετημένη από τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, θα μπορούσε να είναι αριστούργημα. Έπρεπε όμως να δούμε και όλα τα υπόλοιπα blockbusters της χρονιάς για να ανακηρύξουμε το Pacific Rim και επίσημα βασιλιά του είδους για φέτος.



Βραβείο το κάνω καλύτερα από τον Ντειβιντ Φίντσερ: Prisoners - Είναι γνωστό τοις πάσι ότι από το Zodiac και μετά, ο Ντέιβιντ Φίντσερ το έχει ρίξει στην μία παπαριά μετά την άλλη. Για δεύτερη συνεχόμενη ταινία ο Καναδός Ντενίς Βιλνέβ αποδεικνύει πόσο σπουδαίος σκηνοθέτης είναι, με ένα δραματικό θρίλερ που θυμίζει έντονα εκείνον τον παλιό καλό Ντέιβιντ Φίντσερ που κάποτε αγαπήσαμε. 



Βραβείο Καλύτερου Στιλιζαρίσματος: Side Effects - ο Στίβεν Σόντερμπεργκ είναι ο πιο παθιασμένος από όλους τους σκηνοθέτες εκεί έξω που πιστεύουν ότι η ψηφιακή κινηματογράφηση μπορεί να παραδώσει καλύτερα οπτικά αποτελέσματα απ' ό,τι το φιλμ. Βλέποντας το Side Effects δεν μπορείς παρά να συμφωνήσεις όσο κι αν ξέρεις ότι έχει άδικο.




Βραβείο Awesome Awesomeness: The World's End - Αν υπάρχει ένας σκηνοθέτης που ξέρει να «ανακατεύει» τα κινηματογραφικά ήδη και κάθε φορά να παραδίδει κάτι εντελώς διαφορετικό και πρωτότυπο, αυτός χωρίς δεύτερη σκέψη είναι ο Έντγκαρντ Ράιτ. Μετά το αριστουργηματικό Scott Pilgrim vs. the World είναι δεδομένο πως το βραβείο Awesome Awesomeness© θα πηγαίνει στα χέρια του συγκεκριμένου ανθρώπου κάθε φορά που θα βγάζει ταινία.



Καλύτερη Πόλη σε Ταινία: Ρώμη (The Great Beauty) - Η τελευταία ταινία του Πάολο Σορεντίνο ξεκινάει με έναν «επαγγελματία» γιαπωνέζο τουρίστα να λιποθυμάει από το δέος μπροστά στην μαγευτική Ρώμη. Ο,τι ακολουθεί είναι ταυτόχρονα ένα homage στον Φεντερίκο Φελίνι και η πιο όμορφη κινηματογραφική καρτ ποστάλ που έχουμε δει για ευρωπαϊκή πόλη εδώ και πολύ καιρό.


 

Καλύτερη ταινία του 2013 που δυστυχώς ανήκει στο 2012: The Act of Killing - Κάθε χρονία επικρατεί μια σχετική διχογνωμία για το ποιες ταινίες πρέπει να τοποθετηθούν στις σχετικές λίστες με τις καλύτερες τις χρονιάς. Το Act of Killing είναι μια ταινία που γυρίστηκε το 2012, έκανε την πρεμιέρα της σε ένα Αμερικάνικο φεστιβάλ τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς και προβλήθηκες στις αίθουσες της χώρας παραγωγής της (Δανία) τον Νοέμβριο του 2012. Εγώ οστώσο, όπως και το υπόλοιπο 99% που την είδαν, την είδαμε φέτος. Σε ποια λίστα λοιπόν πρέπει να την περιλάβω; Στην λίστα με τις καλύτερες του 2013 (νούμερο ένα χωρίς αμφιβολία), στην λίστα με τις καλύτερες ταινίες του 2012 που είδα το 2013 (νούμερο ένα χωρίς αμφιβολία) ή στην λίστα με τις καλύτερες ταινίες του 2012 σκέτο; Ουφ! κουράστηκα. 





Καλύτερο οτιδήποτε της χρονιάς: Ozymandias - Αν για κάτι δεν έχω αμφιβολία ωστόσο, αυτό είναι το θρυλικό προ-προτελευταίο επεισόδιο του Breaking Bad. Σκηνοθετημένο από τον Ράιαν Τζόνσον του Looper, ακόμα και την στιγμή που γράφω αυτές τις λέξεις, το Ozymandias έχει σε 42 χιλιάδες ψήφους το απόλυτο 10/10 στο IMDB. Και όχι άδικα. Αυτό ήταν ο,τι καλύτερο είδα φέτος σε σινεμά, τηλεόραση και... πραγματικότητα. Τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου