Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2012 που είδα το 2013

10. Frances Ha - Ο καλύτερος Γούντι Άλεν των τελευταίων ετών. Τι κι αν δεν το σκηνοθέτησε (ή έγραψε) αυτός.








09. Simon Killer - Κάπου ανάμεσα σε ψυχολογικό θρίλερ και σπουδή χαρακτήρων, το Simon Killer είναι ένα τριπαρισμένο ταξίδι μέσα στο διαταραγμένο μυαλό ενός νεαρού Αμερικάνου τουρίστα στο Παρίσι. 



08. Leviathan - Πειραματικό (σχεδόν κακόφωνο) ντοκιμαντέρ για ένα αλιευτικό πλοίο, με φόντο τον Ατλαντικό ωκεανό. Αν καταφέρεις να το αντέξεις μέχρι το τέλος, δεν θα θέλεις να ξαναφάς ψάρι για το υπόλοιπο της ζωής σου. 



07. Starlet - Αναπάντεχα ειλικρινές στον τρόπο που μελετάει την σχέση μεταξύ δυο γυναικών που ανήκουν σε δύο διαφορετικούς κόσμους, απαλλαγμένο από οποιοδήποτε κλισέ και πάνω απ' όλα βαθιά ανθρώπινο. 



06. Call Girl - Μπορεί προτεραιότητα του Σουηδού Μίκαελ Μάρκιμεν να μην είναι τόσο αυτό που θέλει να πει, όσο ο τρόπος που θέλει να το πει. Έστω κι έτσι, το Call Girl παραμένει ένα εντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο με τεράστιο ατού την εκπληκτική διεύθυνση φωτογραφίας του μέγιστου Χοΐτε Βαν Χοϊτέμα (Let the Right One In, Tinker Tailor Soldier Spy, Her, Interstellar).

 

05. Stories We Tell - Ντοκιμαντέρ για την οικογένεια της ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Σάρα Πόλεϊ, σκηνοθετημένο από την ίδια, με την μεγαλύτερη κινηματογραφική ανατροπή των τελευταίων ετών να έρχεται κάπου ανάμεσα στους τίτλους τέλους του. 



04. The Perks of Being a Wallflower - Η εφηβεία σαν αγώνας επιβίωσης στην πιο νοσταλγική, αστεία και ανθρώπινη κινηματογραφική ιστορία ενηλικίωσης των τελευταίων ετών.




03. Django Unchained - Μία από τις ποιο απολαυστικές (αν και όχι απαραίτητα καλύτερες) ταινίες του Ταραντίνο. Το διασκεδάζεις και μόνο που ξέρεις ότι το διασκεδάζει ακόμα περισσότερο ο ίδιος. 



02. To the Wonder - Μην αμφιβάλεις. Ακόμα και στον αυτόματο πιλότο ο Τέρενς Μάλικ είναι άπειρες κλάσεις ανώτερος από οποιωνδήποτε σκηνοθέτη εκεί έξω. 



01. The Act of Killing - Ταυτόχρονα αστείο (για όλους τους λάθος λόγους) και εξοργιστικό, το Act of Killing θα σε καθηλώσει από το πρώτο δευτερόλεπτο με την σχεδόν πορνογραφική ματιά του πάνω σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου