Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Γιατί ο Κυνόδοντας θα είναι υποψήφιος για Όσκαρ;

Γιατί από τις 66 χώρες που κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας, έξη μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση των πέντε υποψηφιοτήτων, ο Κυνόδοντας έφτασε μέχρι το Shortlist των εννιά ταινιών.




Γιατί συστάθηκε ειδική επιτροπή από έμπειρους και αξιόλογους σκηνοθέτες και τεχνικούς κινηματογράφου που θα επιλέξουν τις πέντε ταινίες μετά από μαραθώνιες προβολές μέσα στο Σαββατοκύριακο.



Γιατί οι κριτικοί του Λος Άντζελες και της Νέας Υόρκης έχουν λατρέψει τον Κυνόδοντα και σύμφωνα με σχετική λίστα του Metacritic για τις καλύτερες του 2010, βρίσκεται στην 15η θέση με τέσσερις πρωτιές.



Γιατί (αν εξαιρέσεις ίσως το Enter the Void) είναι η καλύτερη ταινία παραγωγής 2009, ξενόγλωσση ή μη.



Γιατί είναι η ταινία που την βραδιά της 27ης Φεβρουαρίου θα φύγει με το χρυσό αγαλματίδιο. Πάμε στοίχημα;

2 σχόλια :

  1. Η παρουσία του Κυνόδοντα στο Shortlist των εννιά ταινιών αποτελεί την πιο παράτολμη κίνηση που έχει πραγματοποιήσει εδώ και πολλά χρόνια η ακαδημία των Όσκαρ. Εδώ μπορείς να διαβάσεις ένα ενδιαφέρον άρθρο που εξηγεί πως ακριβώς συνέβη αυτό το μικρό θαύμα και γιατί από εδώ και πέρα οι πιθανότητες να βρεθεί στην τελική πεντάδα είναι πάρα πολύ καλές. Να σημειωθεί πως η χώρα μας έχει να βρεθεί υποψήφια για Όσκαρ από το 1978 και την Ιφιγένεια του Μιχάλη Κακογιάννη σε αντίθεση με τις υπόλοιπες οκτώ χώρες που τα τελευταία έξι χρόνια έχουν όλες τους εκπροσωπηθεί στην κατηγορία τις ξενόγλωσσης ταινίας. Γεγονός που κατά την γνώμη μου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την Ελληνική υποψηφιότητα. Γενικότερα αν η ακαδημία αποφασίσει να παίξει εκ του ασφαλούς, ο Κυνόδοντας δεν έχει καμία ελπίδα, αν όμως αποφασίσει να ρισκάρει τότε το μεσημέρι της τρίτης θα έχουμε ακόμα έναν λόγο, τα τελευταία δυο χρόνια, να αισθανόμαστε υπερήφανοι για τον κινηματογράφο της χώρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και φυσικά όπως το είχα προβλέψει (και ποτέ δεν πέφτω έξω σε ο,τι έχει να κάνει με όσκαρ) ο Κυνόδοντας ΕΙΝΑΙ τελικά υποψήφιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή