Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Exit Through the Gift Shop

Ερασιτέχνης Γάλλος κινηματογραφιστής περνάει τις ώρες του στο Λος Άντζελες καταγράφοντας καλλιτέχνες του δρόμου. Στην πορεία θα γνωρίσει τον Banksy και οι ρόλοι των δύο ανδρών αναπάντεχα θα αντιστραφούν.

Υπάρχουν αρκετά πρίσματα μέσα από τα οποία μπορεί ο θεατής να παρακολουθήσει το Exit Through the Gift Shop. Μπορεί να το ερμηνεύσει σαν ένα "κανονικό" ντοκιμαντέρ που ασχολείται ενδελεχώς με την ραγδαία ανάπτυξη της τέχνης του δρόμου (γκράφιτι) τα τελευταία χρόνια, ή σαν ένα ψευδοντοκιμαντέρ μέσα από το οποίο ο Banksy χλευάζει όλους όσους ξοδεύουν χιλιάδες δολάρια για να αγοράσουν ακατάληπτα δημιουργήματα άνευ αισθητικής. Διότι αν υπάρχει κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει χτυπήσει σαν ιός οποιαδήποτε μορφή τέχνης, αυτή είναι η υπερβολική και παραπλανητική διαφήμιση (hype) που πολλές φορές αρκεί για να θεοποιήσει έναν καλλιτέχνη ακόμα κι αν ο ίδιος δεν έχει καμία επαφή με την τέχνη που υποτίθεται ότι πρεσβεύει.

Όπως και να' χει, πρόκειται αναμφισβήτητα για μια πολυεπίπεδη ταινία που δίνει νέα διάσταση στο είδος, αφού θολώνει τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία, αφήνοντας έτσι τον θεατή να ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο όσα διαδραματίζονται επί της οθόνης. [5/5]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου