Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Τα 10 Καλύτερα Παιδικά που Είδα στην ΕΡΤ

10. Μια Φορά κι Ένα Καιρό Ήταν η Ζωή - Υπήρχε και το Μια Φορά κι Έναν Καιρό Ήταν ο Άνθρωπος αλλά εγώ προτιμούσα τούτη την σειρά όπου οι βασικοί χαρακτήρες ήταν βιταμίνες, ιοί και κύτταρα και εξελισόταν μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Η σειρά προβαλλόταν στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής τηλεόρασης.



09. Γύρω-Γύρω Όλοι - Παιδική εκπομπή με σκέτς και τραγούδια, όπου παρουσιαστής ήταν ένας μαλλιαρός και μουσάτος Γιάννης Ζουγανέλης ενώ έκλεινε πάντα την εκπομπή με το θρυλικό Γειά σας παιδιά.



08. Σπορτ Μπίλλυ - Αυτό που έκανε το Σπορτ Μπίλλυ να ξεχωρίζει από των σωρό των κινουμένων σχεδίων της εποχής (πέρα από το μαγικό τσαντάκι του) ήταν η πλειάδα των εξαιρετικών δευτερευόντων χαρακτήρων (από την Βάντα και των Σάιπ μέχρι την Λίλλυ και τον  Ουίλλυ) και φυσικά το απίστευτο τραγούδι των τίτλων αρχής από τον Λάκη Τζορντανέλι. Η σειρά προβλήθηκε κάποια στιγμή και από την TV100. 



07. Θάντερκατς - Πρωτοπαίχτηκε στην ΕΡΤ στις δέκα το βράδυ κάθε τρίτη για λίγο χρονικό διάστημα με τον ειδικό τίτλο «Κινούμενα σχέδια για μεγάλους». Θυμάμαι τα ατελείωτα παρακαλητά να πείσω τους γονείς μου να με αφήσουν να το δω και αργότερα την ικανοποίηση μου που η σειρά μεταφέρθηκε επιτέλους στην πρωίνη παιδική ζώνη.



06. Ο Θησαυρός της Βαγίας - Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ζωρζ Σαρή, η σειρά (μόλις έξι επεισοδίων) παρουσίαζε τις περιπέτειες έξι παιδιών στην Αίγινα, στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν ένα χαμένο θησαυρό. Ο Θησαυρός της Βαγίας ήταν η αφορμή για να λατρέψω μετέπειτα ο,τι σειρά βιβλίων είχε σχέση με παιδιά που έψαχναν θησαυρούς, όπως οι Πέντε Φίλοι, τα Πέντε Λαγωνικά, οι Μυστικοί Εφτά και φυσικά το ίδιο το βιβλίο της Σαρή.



05. Κάπου, Κάπως, Κάποτε - Το απόλυτο τραγούδι τίτλων αρχής στην ιστορία του σύμπαντος, σε μια σειρά που θύμιζε παραμυθένια διακευή του Twilight Zone με μαριονέτες.




04. Του Κουτιού τα Παραμύθια - Φα δίεση ο Φιόγκος και ο Ρούχλας είναι Λα, ο Σεβαστιανός διηγείται στη γραμμή του Σι και στο μι τραγουδάει παραμύθια η Μελιά. 



03. Φρουτοπία - Υπάρχει άραγε άνθρωπος που να γεννήθηκε την δεκαετία του 80 και να μην παρακολούθησε και τα 47 επεισόδια με τις περιπέτειες του Πίκου Απίκου στην ονειρεμένη Φρουτοπία; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Αιμίλιο το μήλο, τον Θάνο το κολοκυθάκι, την Μαρουλίτα το μαρούλι και τον Βρασίδα το κρεμμύδι;



02. Κάντυ Κάντυ - Σε ένα πράγμα συμφωνούσαν όλα τα αγοράκια και όλα τα κοριτσάκια την δεκαετία του 80. Η Κάντυ Κάντυ ήταν το καλύτερο κινούμενο σχέδιο στην τηλεόραση εκείνη την εποχή, προπομπός μετέπειτα φωσκολικών δραμάτων όπως η Λάμψη και το Καλημέρα Ζωή. Μην ξεχνάμε πως η Κάντυ Κάντυ ήταν ίσως το μακροβιότερο παιδικό που έδειξε η τηλεόραση, αφού από το 1984 έως το 1987 η σειρά των 115 επεισοδίων παιζόταν σε καθημερινή βάση.



01. Ντόκτορ Χου - Σίγουρα όχι παιδικό, αλλά με χαώδη διαφορά η εκπομπή που σημάδεψε περισσότερο την παιδική μου ηλικία. Θυμάμαι τότε ότι ήμουν πεπεισμένος πως όταν μεγαλώσω θα γινόμουν Τομ Μπέικερ στην θέση του Τομ Μπέικερ (είχαμε το ίδιο μαλλί). Μάλιστα κυκλοφορούσα συνεχώς στο σχολείο με ένα τεράστιο κασκόλ τυλιγμένο στον λαιμό μου και προσπαθούσα να λύσω ανεξιχνίαστα υπερφυσικά μυστήρια. Ειδικότερα η τετραλογία επεισοδίων The Ark in Space παραμένει ακόμη και σήμερα ο,τι πιο τρομακτικό έχω δει ποτέ σε μικρή ή μεγάλη οθόνη με αυτή την εικόνα να στοιχειώνει τους εφιάλτες μου (sic) ακόμη και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου