Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

TDF15: Παραπάνω από Μέλι

«Όταν εξαφανιστούν οι μέλισσες η ανθρωπότητα θα έχει ακόμα 4 χρόνια ζωής». Αυτά τα προειδοποιητικά (άραγε προφητικά;) λόγια του Αϊνστάιν δίνουν το στίγμα σ' αυτό το ντοκιμαντέρ που πραγματεύεται τον σπουδαίο ρόλο που έχουν στην φύση οι μικροί αυτοί εργάτες. 

Κάνοντας τον γύρω του κόσμου, από τα Γερμανικά βουνά, στις πεδιάδες της Καλιφόρνιας και από εκεί στα άγονα εδάφη της Κίνας, το οδοιπορικό του Μάρκους Ίμχοοφ είναι γεμάτο ανατροπές και αναπάντεχα συγκινητικές στιγμές. Παρομοιάζοντας τις μέλισσες σαν έναν ενιαίο ζωντανό οργανισμό που προσπαθεί να επιβιώσει, η ταινία δεν διστάζει να στοχοποιήσει τον άνθρωπο σαν την κυριότερη αιτία της δραματικής μείωσης του πληθυσμού τους, ενώ ταυτόχρονα η κινηματογράφηση αυτής της πορείας γίνεται με άκρως ουσιαστικό και (γιατί όχι) ποιητικό τρόπο, καθηλώνοντας σε επί ενενήντα λεπτά στην άκρη του καθίσματος σου.

Πρωτότυπος τίτλος: More Than Honey
Χώρα: Γερμανία - Αυστρία - Ελβετία
Χρονιά: 2012
Σκηνοθέτης: Μάρκους Ίμχοοφ
Τμήμα: Κοινωνία και Περιβάλλον
Βαθμολογία: 4.5/5


Το 15ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από τις 15 μέχρι τις 24 Μαρτίου και τιμητικά θα δω 5-6 ταινίες από το πρόγραμμά του, αφού δεν έχω το κουράγιο να κάνω ο,τι έκανα πριν μερικούς μήνες με το 53ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου